Svar på tiltale –

Politikens absurde beskyldninger skal ikke stå uimodsagt.

Da man slog op på bagsiden af Politiken søndag d. 6. juni kunne man læse bundskraberen i alle forsøg på journalistisk at tage stilling til den fankultur, der har udviklet sig i dette land. Det var den ugentlige opsummering af nyhederne, ’Sket i ugen’, der denne gang var skrevet af en Politiken-journalist ved navn Søren Nielsen, og for fuldstændighedens skyld bringer vi her hele det afsnit af artiklen, som handler om Brian Laudrup og de københavnske fodboldtilhængere.

 

Fest og stemning i Parken

Den herlige fornemmelse af at høre til en privelegeret inderkreds af Politiken-læsere gælder også i forhold til en vigtige kulturfaktor som sport. Tænk at være blandt de udvalgte, der tager emnet seriøst og derfor nyder at få det behandlet ud fra samme journalistiske kriterier som alle andre samfundsforhold. Det er jo bl.a. det, der adskiller os fra alle dem, der læser den avis de har fortjent.

Måske var det også derfor, at Brian Laudrups bratte farvel til FCK kom som en gedigen overraskelse for Deres klummeskriver, der nok fornemmede, at Brian nok var træt af at spille på et dårligt hold, der slet ikke formåede at udnytte hans talent. Men at han ville opgive på grund af hard core-supporternes adfærd mod ham og hans var nyt indtil forleden. For som sportsredaktør Rasmus Bech skrev:

"Danmark har fået en fankultur og en klubdyrkelse, der ikke uden grund kan forekomme brutal og hysterisk for folk uden for fodboldverdenen".

Ja det tør antydes. Enhver Politiken-læser, der mener sig orienteret om FCKs fankultur gennem læsning af Benn Q. Holms fremragende bog Hafnia Punk, må erkende, at der er fanden til forskel på det litterære version af af det bøvede-bajer-bøvs og den ægte vare, der kan findes via direkte link fra FCKs og andre klubbers officielle hjemmesider. Her vrimler det med supporternes bidrag på de digitale lokumsvægge, infantile, fascistoide og analfikserede udgydelser, der ikke egner sig til omtale i en familieavis. Det må være nok at konstatere, at Goebbels slår stærkere igennem end Den blå Betænkning – uden at Deres klummeskriver hermed insinuerer, at skribenterne nogensinde har hørt om hverken den ene eller det andet. At Brian Laudrup skulle være en kylling, fordi han melder sig og sin familie ud af det selskab uanset hensynet til FCKs børskurs og Carlsbergs marketingbudget, er at vende tingene på hovedet. Deres klummeskriver undrer sig mere over, at de øvrige FCK-spillere lader sig sælge som Viagra for fans, der i Benn Q. Holms antologi Hovedstød synger: "To ting kan få/min pik op at stå/det ene er fisse/det andet FCK".

Jo, der er fest og stemning i Parken, hvor FCKs klubånd fremgik af billedet af Brian på vej ned af trappen under en inskription "gør drenge til mænd – og mænd til drenge". Det må vist stamme fra gamle dage, da fodbold var organiseret i klubber og ikke aktieselskaber. For A/S-fodbold synes at forholde sig til opdragelse på samme måde, som tyrefægtning vel er en slags landbrug. Man fristes nærsten til at tro, at den rabiate vaginalfeminist Germaine Greer har en pointe i sin netop udkomne bog Kvinden – Et Helt Menneske, der ifølge B.T.s anmelder , Eva Hein, rummer følgende iagttagelse: "Mænd er af natur sære, skrøbelige og fantastiske. At være mand er at være en slags dresseret idiot, fuld af løjerlige besættelser og fantasimål, ensporet i sin jagt på tilfældige målsætninger, dømt til konkurrence og uretfærdighed ikke blot mod kvinder, men også mod børn, dyr og andre mænd".

(fra PS, Politiken 6. juni 1999 – forfatterens retstavning bibeholdt)

 

Det siger sig selv, at sådan nogle påstande ikke bør stå uimodsagte. Med et elegant pennestrøg gør Søren Nielsen fodboldfans generelt, og bl.a. Sideliniens skribenter i særdeleshed til fascister. Og de folk som driver hjemmesiderne beskyldes for at avle fascistiske synspunkter ’på de digitale lokumsvægge’. Det er helt vanvittigt, og det er ingen hemmelighed, at hvis der havde været en (mere) direkte henvisning til Sidelinien havde vi nok anlagt en injuriesag mod Søren Nielsen.

Dagen efter havde vi haft lidt tid til at tænke over de fremsatte påstande og sendte et svar til Politikens debatredaktion:

 

Svar fra den digitale lokumsvæg

af Fusionsnipserne

Det har været en miserabel uge for fans af F.C. København. Intet mindre end gyselig. Det hele begyndte mandag formiddag med at Brian Laudrup – en mand af verdensklasse, når det gælder hans fodboldmæssige kvaliteter – sagde op. Og det fortsatte ugen ud, hvor kritikken haglede ned over både Brian og F.C. København.

Men lavmålet, det absolutte lavmål, ja, muligvis det absolutte lavmål i alle danske sportskommentarer nogensinde kom som ugens rosin i pølseenden, nemlig i Søren Nielsens ’Sket i ugen’ i PS søndag d. 6. juni.

Her henviser Søren Nielsen til de meninger om Brians stop i FCK, som man har kunnet læse på de debatfora der findes på forskellige hjemmesider. Og når han taler om ’direkte link fra FCKs og andre klubbers officielle hjemmesider’, så er vi nødt til at give ham svar på tiltale, for det er nogle dybt krænkende påstande, han i sin uvidenhed fremturer med.

Vi administrerer hjemmesiden ’Sidelinien’, som der ganske rigtigt er et direkte link til fra FCK’s hjemmeside. Og tro os: vi bliver ikke bare stødt, men dybt rasende, når manden tillader sig at anklage vores hjemmeside for at være et væksthus ikke bare for ’analfikserede’ og ’brutale’ synspunkter, men også for nazistiske meninger.

"Det må være nok at konstatere, at Goebbels slår stærkere igennem end Den blå Betænkning – uden at Deres klummeskriver hermed insinuerer, at at skribenterne nogensinde har hørt om hverken den ene eller det andet.", skriver Nielsen. Og placerer alle fodboldfans under en stærkere påvirkning af den nazistiske propagandaminister end af den demokratiske danske folkeskolepolitik – og som generelt uvidende tåber, i hvert fald sammenlignet med sig selv.

Kære Søren Nielsen: dine generaliseringer er så hårrejsende, at det trodser enhver beskrivelse. De folk, du så elegant og med et pennestrøg kalder brutale og fascistoide ved du helt åbenlyst ikke en dadel om. De indbefatter alle samfundslag, alle uddannelser og alle temperamenter – og på Sidelinien indbefatter de bl.a. en ansat på Politiken, der altid trofast forsvarer denne avis. Er det en ny linie at ansætte højreekstremister (og gælder dine synspunkter også Politiken-skribenter som Erik Jensen og Henrik Vesterberg, som begge deltager i den FCKøbenhavnske fankultur?)?

Når der kommer et enkelt idiotisk indlæg en gang imellem, der udtrykker en primitiv tilsvining af en spiller som Brian bliver det slettet. Hvis nogen anklager ham for illoyalitet bliver det stående. Det er en legitim holdning at have. Der er folk med illegitime, imbecile og måske voldelige holdninger. De er forsvindende få. Og de har ikke et fodfæste på Sidelinien.

Men det har bestemt været godt stof at (ophavsretsstridigt) hugge citater på Sidelinien. Adskillige avisartikler har været baseret på små, nøje udvalgte bidder fra vores debatforum. Altid de bidder, der passer bedst i journalistens kram. Så lyder overskriften: "FCK’s fans raser på internettet". Og så sidder denne uges klummeskribent og læser de få udvalgte ’godbidder’ og konstaterer, at ’de digitale lokumsvægge’ flyder over med brutal og hysterisk graffiti.

Det må kommenteres med følgende: For det første er indlæggene skrevet af anonyme. Det sætter tvivl ved deres ægthed og ophav. For det andet er de taget ud af en helhed. Og som regel håndplukket, så de skarpeste fragmenter er citeret. Det sætter tvivl ved deres kontekst og indhold. For det tredje er de skrevet med et direkte og sommetider besk sprog. Man skal vide, at sådan er tonen hos fodboldfolket. Det er ikke noget nyt.

Det er luddoven journalistik at tage små tekstcitater ud af denne sammenhæng. Det er ufatteligt slattent. Og endnu mere slattent er det at sidde med sin klumme og få det hele til at fremstå som et bare tilnærmelsesvist repræsentativt udsnit af fankultur. Er kildekritik et helt ukendt begreb for klummeskribenten?

Søren Nielsen, du sætter dig og læser Benn Q. Holms storartede Hafnia Punk, og i ny og næ læser du en artikel i B.T., der citerer (anonyme) brudstykker fra Sidelinien. Og så tror du, at du ved alt om fankultur. Forkert! Du har en snæver indbliksvinkel til en frodig og spirende verden. Hvordan kan du sidde i dit elfenbenstårn og gøre dig til dommer over en kultur, som du intet ved om, og som på grund af et fersk og usødet sprogbrug virker ret heftig på dig, men som består for 99,9%’s vedkommende af helt almindelige og fredelige mennesker?

Og hvordan kan du tillade dig at bruge så uacceptable generaliseringer om tusindvis af mennesker, som du ikke kender? Først kalde os fascistoide, brutale og analfikserede, og bagefter hænge os op på et citat af Germaine Greer (generaliseringernes dronning!), som selv du må kunne se er vanvittigt. Med andre ord: hvor hyklerisk er det, at du benytter dig af så direkte et propagandamiddel som generaliseringer og usand ringeagt overfor en gruppe mennesker, når du kalder os modtagelige overfor propaganda? Og hvor hyklerisk er det at bruge B.T.-artikler til sin research, når man netop har svinet den avis til for at vildlede og fordumme sine læsere?

Sandheden er jo faktisk den, at i denne Laudrupsag er den mest nuancerede dækning kommet i formiddagsbladene, hvor nuancer ellers ikke er noget man benytter sig af – her er alt normalt sort eller hvidt. Politiken har derimod indført en regulær partilinie, hvor Brian er god og F.C. København er onde. Ført an af lederen i onsdagens avis, som var en lang opfordring fra Rasmus Bechs side om stadig at få lov til at komme på besøg og blive budt på kolde colaer når Brian er flyttet til Sydfrankrig. Og som både Bech, Søren Olsen og du, Søren Nielsen ligger under for – i dit tilfælde behøver man ikke læse længere end de trættende tirader om A/S-fodbold osv. osv., som dine kolleger på sportsredaktionen kan recitere i søvne.

Hvis du i ramme alvor mener, at du og dine kolleger tager emnet seriøst, så burde du nok overveje at læse f.eks. Aktuelts sportssider eller JPKøbenhavns dækning af Superligaen. Vores holdning er overvejende, at de af os som abonnerer efter mange års læsning er meget tæt på ikke længere at mene, at vi har den avis som vi fortjener. Jeres bedste sportskommentator er ATS-mesteren Ole Rasmussen, som ganske vist også altid sviner FCK til, men gør det så morsomt, at man ikke kan undgå at flæbe af grin. Så et skifte virker nært forestående. Og det vil selvfølgelig ske ved fremsendelse af en række faxbeskeder på en søndag eftermiddag…

I mellemtiden vil vi anbefale journalister at besøge www.fusionsnipserne.dk, hvis de er oprigtigt interesserede i at bedømme vores journalistiske meritter i stedet for blot at svine os til på en uværdig måde og med en mangelfuld baggrundsviden.

 

 

Der er nu gået en uge siden svaret blev sendt, og desværre har Politiken ikke blot undladt at trykke svaret, men heller ikke engang bekræftet at de har modtaget det. En skam, må man sige, at en ellers seriøs avis tillader sig at beskylde folk for at drive fascistisk virksomhed. Og pinligt er det, at man tillader sig det uden bagefter at lade de tiltalte forsvare sig – ja, at man ikke engang vil værdige de tiltalte en anerkendelse af at der er svaret.

Heldigvis har vi chancen for selv at offentliggøre vores svar her på hjemmesiden – det er ikke alle, der har den mulighed. Men naturligvis ser vi gerne stadigvæk en respons fra Politiken – vi skal nok holde læserne og Sideliniebrugerne opdaterede, hvis der skulle komme svar. I mellemtiden henviser vi gerne til Politikens debatredaktion, hvis nogle som har læst Søren Nielsens artikel før eller nu skulle have lyst til at kommentere dens indhold. E-mailadressen til læserbreve og andre debatindlæg er [email protected].

Fusionsnipserne


Seneste udvikling

Efter vi d. 15/6-99 kl. 9.30 offentliggjorde vores svar til Politiken på denne side, modtog vi (kl. 15.39) fra Politikens debatredaktion følgende meddelelse:

Fra: Per Michael Jespersen
Til: Fusionsnipserne
Dato: 15. juni 1999 15:39
Emne: Debatindlæg

Kære Nikolaj Steen Møller m.fl.

Samme dag jeg modtog jeres indlæg, sendte jeg en mail til jer, hvori jeg ordret skrev: 'Tak for jeres veloplagte indlæg, har I mulighed for at forkorte det til ca. 350 ord?'. Imidlertid erfarer jeg nu, at mailien ikke nåede frem p.gr.a. problemer i vort eget system. Men mit forslag står stadig ved magt.

Vi er meget interesserede i at bringe indlæg, der går imod vore egne skribenter. Og allerede den dag, hvor I sendte jeres indlæg, sagde Søren Nielsen til mig, at han var helt indforstået med, at indlægget kom på i en eller anden beskåret form.

Jeg beklager naturligvis, at teknikken har spændt ben for vores kommunikation.

Med venlig hilsen

Per Michael Jespersen
Debatredaktør

P.S.: Hvis I en anden gang skulle komme i den situation, at I ikke modtager noget fra mig, skal I bare ringe. E-mail-systemet er ikke altid driftssikkert.

(Epostadresser til de i beskeden omtalte personer og telefonnummeret til debatredaktøren, er redigeret væk af os.)

Fusionsnipserne har naturligvis forkortet svaret til de ønskede 350 ord (arrhh, måske blev det til 420) og indsendt det til Politiken så de kan bringe det snarest muligt.

Her er så version 2 af vores svar til Søren Nielsens klumme i PS.

Svar fra den digitale lokumsvæg

af Fusionsnipserne

Det var noget af et chok, der mødte selv os hærdede FCK-tilhængere forrige uge med Brian Laudrups ophør i klubben og pressens intense dækning. Og øjenbrynene ramte for alvor loftet ved læsning af Politikens ’Sket i ugen’ 6. juni.

Her beskrev Søren Nielsen de debatfora, ’digitale lokumsvægge’, som der bl.a. er ’direkte link til fra FCKs hjemmeside’. Og beskrev de fodboldfans, der skrev dér, og deres verden med ord som ’brutal’, ’fascistoid’, ’hysterisk’ og ’analfikseret’.

Vores debatside ’Sidelinien’ er der ganske rigtigt et direkte link til fra FCK’s hjemmeside, og vi er nødt til at give svar på tiltale, for de anklager er helt horrible og krænkende. Vi vil bestemt ikke beskyldes for at fremavle nazistiske holdninger på siden.

”Det må være nok at konstatere, at Goebbels slår stærkere igennem end Den blå Betænkning – uden at Deres klummeskriver hermed insinuerer, at at skribenterne nogensinde har hørt om hverken den ene eller det andet.”, skriver Nielsen. Hermed har den nazistiske propagandaminister spillet en større rolle i vor opdragelse end den demokratiske folkeskole. Kort sagt: det er en vanvittig og helt umotiveret påstand og generalisering, og lige så ubehagelig som nedværdigende generaliseringer normalt er. Superligaens fans er helt almindelige mennesker, og flere FCK-tilhængere arbejder endda på Politiken selv.

Et primitivt og tilsvinende indlæg ankommer i ny og næ. Det bliver slettet. Der er folk med illegitime, imbecile og måske voldelige holdninger. De er forsvindende få. Og de har ikke et fodfæste på Sidelinien. Men folk med legitime holdninger – såsom at Brian ikke har været loyal over for FCK – er velkomne.

Det er for let med et pennestrøg at kalde kritiske fans fascistoide og så i øvrigt følge Politikens partilinie om, at FCK kun er et ondt A/S og Brian kun en sympatisk fodboldspiller. Politikens dækning af affæren har været meget enøjet; især Rasmus Bechs leder 2/6 var en bøn om stadig at måtte interviewe Brian i hans nye klub.

Søren Nielsen må have refereret til en eller to BT-artikler og ment sig i stand til at kommentere fankultur. Men det kan man ikke ud fra nogle løsrevne anonyme citater af tvivlsom ægthed. Man må træde ud af elfenbenstårnet og opleve den frodige kultur på egen hånd.

Man kan f.eks. komme på stadions – Søren Nielsen har vi indbudt til Parkens Nedre C-tribune, og han er velkommen. Eller man kan besøge sider som www.fusionsnipserne.dk og bedømme os på vores egne meritter. At svine titusindvis af mennesker til på et mangelfuldt grundlag er nemlig ikke godt nok – og helt uværdigt for Politiken.

 

Tilbage står blot at afvente Politikens reaktion. Nyt i sagen vil naturligvis blive bragt her så hurtigt som muligt.

Fusionsnipserne


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1999
Sidste rettelse: 16. juni 1999.