FCKs organisation...(8/9/97)
Der har og der vil blive ved med at være diskussion om FCK og samarbejdsproblemer. Senest har vi haft en genopblussen af debatten om tribunepladser med ledelsen, der har tidligere været diskussionen om Ultras og deres tilknytning, der er forholdet mellem "moderklubberne" senest en historie om KB rov i B1903s yngline hold, hvem bestemmer hvad i ledelsen etc. etc. Anledningen til at skrive nu, kommer fra Christians indlæg om fanclubben og det sørgelige i eksistensen af fraktioner - eftersom de måtte være tegn på at disse ikke kunne ‘rummes' eller ‘komme til orde' inden for fanclubben.
FCK er ikke en klub i den forstand at alle er inden for den samme organisation. Man kan faktisk tale om at FCK er et netværk imellem de følgende punkter. KB, B1903, FCK (profafdeling med bestyrelse etc.), FCKFC, fraktionerne og de ikke organiserede med bluser. At være FCKer er at have et forhold til et eller flere af disse punkter.
Lad mig bruge mig selv som eksempel. Hvordan er jeg i det netværk af streger mellem punkter. Jeg er gammel KB'er, min far er KB'er, jeg spillede der i min pureste ungdom, holdt altid med dem om end jeg ikke kan tælles blandt ‘dem der var i Næstved'. Jeg var FCK'er fra starten, da alle mine venner grinede og sagde at det var da bare en snedig manøvre i underholdningsindustrien, hvis formål var at tømme vore lommer - "det er jo ikke en fodboldklub" sagde de. Jeg synes/syntes at fanclub ideen er/var lidt langt ude, men jeg er medlem alligevel og stolt over mit plastikkort!!. B1903 betyder kun lidt for mig; og helst så jeg at man aldrig hørte noget fra bestyrelsen. Jeg går i den nye sorte trøje fordi den er checket, og der er ingen tvivl om - synes jeg selv - at FCK er det sejeste hold fordi det er Københavns hold. Men min (pap)søn, der også er glødende FCK'er spiller i Skjold (hvor alle de andre lilleputtere også er FCK fans).... uden at have problemer med det.
Pointen er her, at det at være FCKer er at flyde imellem disse forskellige punkter og at vi har forskellige forhold til de enkelte punkter. FCK er ikke en fusion det et netværk! og på denne måde meget anderledes end dem vi som regel sammenlinger os med AAB, AGF, OB og Brøndby.
Brøndby - for at tage et tilfældigt eksempel - er en stor organisation, eller rettere en pyramide. Rent territorielt stråler alt ud fra deres anlæg i Brøndby med klubhus og stadion. Samtidig er deres fanclub territorielt organiseret... Dette er modsat FCK der har tre steder i byen Gentofte, Peter Bangsvej og Idrætsparken og vi har fraktioner og stort set intet uden for vestvolden.
At BIF er en sammenlægning af to klubber gør den ikke til en fusion idag, selv om nogen FCK'ere der åbenbart føler vi er mindreværdige på dette punkt forsøger at fremhæve det (Jf. Rachlins anmeldelse af websider i Aktuelt for to uger siden).
To ting skal konkluderes på dette. For det første vi skal ikke være en stor klub, der favner alle fra vugge til grav. Denne organisationsform kaldes i litteraturen for den fordistiske (jf. Ford Motor Compagny's) fabriksbyer i den del af USA der idag kaldes for ‘the rust belt', forfald har præget denne form p.g.a. dens manglende omstillingsevne (læs et spilsystem fra drenge og opefter). Det netværk som FCK idag udgør kaldes populært for post-fordisme eller fleksibel specialisering. Det er et af denne typer netværk der udfgør fundamentet for tøjgiganten Benneton i Italien. Det er fleksibelt, kan indtage nye ideer, ændre dele af netværket uden alle skal omstilles. For eksempel er der ikke krise fordi en af de to klubbers ungdomsarbejde halter lidt i et par år, selvom det jo langt fra er tilfældet for tiden...
Den anden ting der skal konkluderes er at netop fordi vi er et netværk og ikke en pyramide der står stor og synlig et eller andet sted, som f.eks. Brøndbys anlæg ude på vestegnen så eksisterer der et langt større behov for at cirkulere FCK offentligt - j.f. igen Bennetons brug af reklamemediet som har været revolutionerende. Derfor kan det ikke ske hurtigt nok at bestyrelsen entrerer med et af de selskaber der sætter plakater op til koncerter på tilladte steder, med reklamer for kampene. Mange folk kan ikke følge med i hvornår de flyttes til hvornår - min kæreste for eksempel.
Det burde være en naturlig del af gadebilledet, ideen med et billede af byens tage er god. For det andet at lave et sted hvor vi samlet kan følge vores kære netværk af klubber etc. er også absolut nødvendigt når vi ikke har et klubhus. Vi har en radio, det kan også være et blad der indeholder KB's, B1903's og Brølets sider, eller start med at lægge flere ressourcer i at få et flot website, med KB's B1903's ungdomsresultater, et mere stramt styret chatroom, mailingliste, flere interviews etc. etc. Netop fordi vi er et netværk har vi brug for disse medier til at være sammen i, og så lige til sidst... At vi har fraktioner er da det fedeste ved FC.
Henrik 


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 20. april 1998.