Fodboldtilskuer til Betis - FC København (3/11/97)
Som neutral fodboldtilskuer, når det kommer til dansk klubfodbold, synes jeg alligevel, jeg vil viderebringe min oplevelse af Betis - FC København fra Betistilhængernes fanafsnit. Fodbold fylder en stor del af spaniernes liv (og TV). Der vises fodbold døgnet rundt og nogle kampe gengives flere gange. Ganske ordinære klubkampe, som mange af os i Danmark hører resultatet af i radioen. Jeg havde endda den ære at overvære F.C. København spille mod et af Sevillas to fodboldhold, Betis i europacuppen. Jeg var sammen med en lokal, Joaquin, fra et laboratorie, hvor jeg er på arbejdsophold. Han skulle være en ganske fanatisk fan, og overværer hjemmekampene hver gang. Han var dog ikke klædt ud og skejede heller ikke fuldstændigt ud, men jublede selvfølgelig med på målene. Om dette var min tilstedeværelse eller en form for sympati overfor mig ved jeg ikke. Da jeg regnede med at være den eneste dansker på stadion, klædte jeg mig i neutrale farver og øvede mig endnu engang på at sige Hola, Gracias og Betis i rimelig spansk udtale. Jeg ville jo nødigt fornærme hjemmeholdets tilskuere. Vi tog afsted 45 min. før kampen begyndte. Stadion ligger lige i nærheden af Universitet, hvor jeg arbejder, så det tog kun 5 minutter at gå derhen. Kaos herskede omkring stadion, men dette var ifølge Joaquin ingenting imod de forhold der er ved klubkampe. Til almindelige klubkampe er der fyldt op hver gang, dvs. 47.000 tilskuere. De 45.000 har købt et særligt sæsonkort, så de ikke skal betale til disse kampe. Det skal de til gengæld for europacup kampe, så mange vælger at se kampen i TV i stedet. Jeg ved ikke hvor mange der var, men vel omkring halv fyldt op. At gå til fodbold i Spanien er en folkefest for hele familien. Her ses børn, unge og ældre, kærstepar og ægtepar, som alle går utrolig meget op i kampen. Hver en bevælgelse følges intenst, og er dommeren uheldig falder mængdens dom øjeblikkelig. En hylekoncert sætter igang, som ville få arbejdstilsynet til øjeblikkelig at sætte en stopper for kampen. Til min overraskelse viste der sig faktisk at være et par hundrede FCK-fans. Jeg stod alene i blandt mængden af flere tusinde Betis-fans, mens FCK-fans'ene var placeret på hver sin side i modsatte ender. Det var ikke meget man hørte til dem fra, hvor jeg stod, og var der overgange, hvor de kunne høres, sørgede Betis-fans'ene hurtigt for at overdøve dem. På dette tidspunkt var jeg egentlig glad for ikke at kunne spansk, da det ikke var pæne flosker der strøg ud over stadion. Det var dog ikke altid direkte henvendt til FCK-folkene eller spillerne, da nogle var slagsange som ønskede Sevillas andet fodboldhold (FC Sevilla) hen hvor pebret gror. Det er den slags der samler tilskuerne.
Jeg skal ikke gå i detaljer omkring kampen, da interessede sikkert har set den. Desværre for København tabte de 2-0, men især spillet i 2. halvleg lover på mere, når der er returkamp i København. Til gengæld undgik jeg at udfordre skæbnen, hvis nu FCK vandt eller i det mindste scorede. Det ville jo være umuligt ikke at juble, men det kan jo godt være at man ville få små 5000 tilskurere på nakken. Der var ikke meget tumult på tilskuerpladserne, som måske især skyldtes at Betis vandt. Engang imellem føg der ukvemsord efter enten dommeren eller FCK-tilskuerne, men det var sikkert ikke værre end andre kampe. Der skulle dog ikke meget til før netop disse ord føg. Faldt en af Betis-spillerne og var der en FCK'er i nærheden (et par meter derfra) mente folkemængden straks at der var frispark eller straffe. Et par FCK-tilskuere skulle før kampen have udtalt til lokal TV, at de synes der var helt fantastisk her i Sevilla, specielt på den plads, hvor de stod. Øllene kostede kun 100 pst (5 kr.) og det i en bar. Ganske uhørt for en dansker. Danske tilskuere (og FCK-tilskuerne) har i øvrigt et godt omdømme hernede. Spanierne synes det er fantastisk så mange øl danskerne kan drikke og så stadig være glade, også når vi taber hernede i Sevilla, hvor vi har spillet.
Når jeg nævner kampen for 4 år siden, hvor en vis Bakero (tror jeg) brutalt skubbede Schmeichel væk fra bolden, så der kunne scores til 1-0 og vi dermed ikke kom med VM, så bliver de fleste lidt mundlamme. Føromtalte Joaquin mente nu også, at der burde have været frispark til Danmark.
Søren 


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 20. april 1998.