I et samarbejde mellem Brøndby Support Roskilde, Fremad´s Hjemmeside, Klaus´ AaB Homepage og Fusionsnipserne (FC København) stillede vi nogle spørgsmål om, hvordan man skal stoppe tilskuerurolighederne, der til tider er i superligaen. Som det fremgår, er vi gået sammen på tværs af klubskellene for at bidrage til en eventuel løsning af dette problem.

Vi fik flot respons fra vores læsere, ialt hele 159 stemmer. Stemmerne var fordelt med 60 fra Fusionsnipserne (FC København), 53 fra Aarhus Fremad´s Hjemmeside, 17 fra Brøndby Support Roskilde og 29 fra Klaus´ AaB Homepage.

Medbragte vagter

Første spørgsmål omhandlede diskussionen om, hvorvidt klubberne skal have lov til at medbringe egne kontrollører. Efter balladen på Brøndby Stadion udtrykte FC København ønske om at medbringe kontrollører, men det synes Brøndby ikke var en god idé. Imidlertid er der forskellig syn på dette punkt blandt klubberne, og ved eksempelvis AB - FC København fik FC København lov til at medbringe dem. Spørgsmålet lød kort og godt: Mener du, det vil forbedre sikkerheden, hvis udeholdene får lov til at medbringe sine egne vagter?

JaNejVed ikke
Brøndby Support Roskilde71%24%5%
Aarhus Fremad´s Hjemmeside58%32%10%
Klaus´ AaB Homepage59%34%7%
Fusionsnipserne (FC København)80%17%3%
Total68%26%6%

Der kom følgende kommentarer til dette spørgsmål, hvor kontrollører generelt også blev diskuteret:

  1. "Det, der efter min mening er til størst irritation ved kampene, er den meget lille klike ala South-side Brigade. Det, der efter min mening ville virke var hvis man i forbindelse med medbringning af egne vagter samtidig afviste de elementer (som det sås ved FC imod Brøndby). Bliver de medbragte vagter ikke brugt i denne sammenhæng tror jeg derimod at det kan være med til at skabe forvirring og spørgsmål om hvor kompetencen ligger i forbindelse med uroligheder. Skal de medbragte vagter eksempelvis hjælpe til hvis hjemmeholdets tilskuere laver ballade????"
  2. "Jeg synes kontrollen til kampene er elendig. De går mere op i at svine os fans til, istedet for at skabe tryghed"
  3. "I mange situationer synes jeg at kontrollørerne overreagerer, men det er selvfølgelig en vuderingssag."
  4. "Udeholdene bør kun have lov til at medbringe vagter, hvis disse har forbindelse med klubben og respekteres af tilhængerne. Professionelle vagter, der kommer for at slås, har ingen fremtid i Danmark. Klubberne bør desuden gå højere op i forholdene på tilskuerpladserne, end de gør i dag. Spillere/ledere, der respekteres af tilhængerne, bør kræve, at der er ro på tribunerne og at uheldige elementer udelukkes fra fanklubberne og kampene."
  5. "Så länge klubbarna arbetar MED sina fans så kan ni nog hålla situationen under kontroll. I Sverige behandlar klubbarna sina fans som ohyra, då beter (opfører, red.) vi oss också så... FCK och HIF-fan ( Helsingborg )"
  6. "Det er selvfølgelig vigtigt, at fanklubberne får styr på dette problem. Jeg tror kun det kan gøres ved at skride hårdt ind, så dum opførsel ikke breder sig. Til gengæld skal klubberne undlade at vaske hænder, når deres kontrollører er med til at skabe problemerne, hvilket er set flere gange på de danske stadions.
    Og så må politiet lære at håndtere uromagerne uden at skabe problemerne selv. Meget få fans kommer for at skabe problemer, men i modsætning til hvad Carsten Werge og hovedparten af TV2´s sports"journalister" tror, kan ophidsede tilskuere også godt skyldes den måde, de bliver behandlet på af kontrolinstanserne."
  7. "Hvad vi har brug for er at politiet får et langt mere nuanceret syn på fodboldfans. Nu tror de jo at alle, som ifører sig trøjer etc. er bøller. Ihvertfald kan man kun tolke episoden på Brøndby stadion (DHL-Cup-finalen, red.) sådan! De skulle meget hellere koncentrere deres energi om uromagerne istedet for alle de almindelige mennesker."
  8. "Man kunne overveje, at kontrollører skulle godkendes af en eller anden instans, f.eks. politiet."

 Politihunde

Det næste spørgsmål havde også sit udspring i begivenhederne ved DHL-cupfinalen. Politihundenes bid medførte, at mange mennesker måtte på hospitalet. Derfor lød vores næste spørgsmål: Mener du, politiet skal bruge hunde i rydningen af tribuner?

JaNejVed ikke
Brøndby Support Roskilde29%53%18%
Aarhus Fremad´s Hjemmeside32%64%4%
Klaus´ AaB Homepage41%59%
Fusionsnipserne (FC København)7%90%3%
Total24%72%4%

Her var der klart flertal mod brug af politihunde: Næsten 3/4 var imod. Det dækker over store forskelle: En relativt stor del af stemmerne fra AaB-siden kunne godt acceptere hunde, mens stemmerne fra FCK-siden stort set ikke indeholdt stemmer for brug af hunde.

Kommentarerne var:

  1. "Politiet skal holde deres hunde væk: De kan ikke styre dem!"
  2. "Brug af politihunde er direkte svinsk da det mest går ud over uskyldige."
  3. "Med hensyn til politihundene så mener jeg, at de burde forbydes i forbindelse med opbrydning af menneskemængder uanset om det har med fodbold at gøre eller ej. I de situationer, der opstår kan hundene ikke undgå at blive ophidsede og så kan førerne ikke kontrollere dem. Gummibrænderne i Spjald og "vores egne" på Bundby stadion er lysene eksempler på dette. Politihunde kan bruges til eftersøgninger og lignende, men ikke som et våben. Jeg er sikker på at de fleste fodboldtilhængere vil flytte hvis en politimand med hævet knippel kommer for tæt på. Han behøver ikke at have et frådende monster (læs: hund) hængende vandret i luften foran ham for at beskytte sig selv.

Hadesangene

Ofte kommenteres tilråbene fra tilhængerne, både af journalister, men også straks af modstandernes tilskuere. Denne specielle jargon kunne tænkes at være en del af tilskuerproblemet, så vi stillede spørgsmålet: Hvad synes du om sangene, der gør grin med de andre hold?

Overvejende morsommeOvervejende platteSkaber farlig og hadsk stemning
Brøndby Support Roskilde66%24%12%
Aarhus Fremad´s Hjemmeside66%17%2%
Klaus´ AaB Homepage43%53%4%
Fusionsnipserne (FC København)81%14%5%
Total66%28%5%

Her var folk således bredt enige om, at tilråbende hører til på stadion. Nogle synes, sangene overvejende var platte, og vi kan vel alle komme i tanke om mindst en sang, der fortjener dette prædikat. Meget få synes derimod, at sangene skaber en hadsk stemning.

Vi fik kommentarer som

  1. "Sangene er morsomme, det er sgu' nærmere tilråbende, der kan vaere lige lovligt afstumpede, og muligvis kan få adressaten til at se rødt!!!".
  2. "Humm - der skal sgu slåes hårdt ned på uroligheder - men der skal også være plads til at more sig og køre noget psyke på modstanderne - det er jo der hjemmebanefordelen ligger".
  3. "Jeg tror at folk som skaber uroligheder ved kampene, ikke er voksne nok til at komme til fodboldkampe. Sangene imod de andre hold og fans er med til at skabe stemningen, desværre er der nogen som ikke kan forstå at når dommeren har fløjtet kampen af, så er kampen slut! og man kan ikke ændre resultatet ved at gå ud og slå på hinanden.".
  4. "Sangene der gør grin med andre hold, kan skabe uroligheder - dog er det stadig en del af fodbolden, jeg nødig vil undværre.!"
  5. "Jeg synes, der skal uddeles sange om det andet hold ved indgangen."
  6. "Den eneste ting jeg kan sige negativt om tilråbene er AGFs overdrevede racistiske".
  7. "Til det sidste spørgsmål med sange mod modstandere, er det en del af gamet! Det kan og SKAL man ikke gøre noget ved!"
  8. "Til det sidste spørgsmål om sangene, vil jeg knytte følgende kommentar: De kan absolut være morsomme, relevante, lige i øjet og alt muligt. Fx var det ganske godt ramt, da FCK-fansene under DHL-cuppen pludselig overtog lydbilledet med den spydige "15.000 medlemmer, hvor er de?". Vi er mange, der ofte undrer os over hvor alle disse Brøndby-folk gemmer sig. Desværre må man også sige, at samme FCK-fans står for nogle af bundskraberne med deres evindelige klicheer som "limsniffere" og "bonderøve"!"
  9. "Sangene er overvejende morsomme, men de enkelte tilråb kan være usædvanligt svinske, og herved skabe en ond stemning, der kan påvirke fysisk formulerende personer. Stemningen kunne muligvis blødgøres, hvis f.eks. trænere, klubdirektører, spillere eller fanklubformænd, gav fælles opfodringer imod ballade, og i medier eller på stadion sammen viste at "fjendskabet" kun var på det sportslige plan, selvom virkeligheden muligvis er en anden!"
  10. "Desuden mener jeg at de nedværdigende sange om modstanderne er temmelig underholdende, men mener samtidigt, at de godt kan være med til at skabe en hadsk og farlig stemning. Dette så man bl.a. eksempel, da FCK gæstede Brøndby Stadion sidste til DHL-Cuppen. Med hensyn til sange om andre hold og fans, er der selvfølgelig nogen der er lige grove nok, men alt i alt er det jo bare sjovt under kampen, og derefter slut (som nogen måske glemmer)"
  11. "Personligt synes jeg at sangene, der gør grin med andre hold er både platte og morsomme. Jeg synger dog aldrig med på dem; men at andre gør det må være deres egen sag."
  12. "Hvis man ikke kan synge, hvad man vil eller bliver vred fordi nogle f.eks. synger FUCK mm. Så bliv væk det er kun fodbold!!!!"
  13. "Jeg finder det iorden, at der er en "spændt" stemmning ved kampene. Jeg mener, det er en af de fede ting ved fodboldkampe. Det at man kan komme af med nogle aggressioner, og samtidig kan være lidt primitiv. Dog mener jeg ikke, at det skal udmønte sig i vold hverken på eller udenfor banen. Det sofistikerede ved danske tilskuere er, deres evne til at bruge sproget i stedet for at ty til volden."
  14. "Mht. smædesange etc. Det er lidt skræmmende hvis folk ikke kan se forskel på det, som foregår på stadion, og det "virkelige" liv udenfor. Man skal være meget hudløs og humorforladt for ikke at kunne leve med smædesangene. En BIF-fan, som jeg snakkede med efter DHL-cup (han ville have "vores" side af sagen med hundehalløjet) fandt den nye "15.000 medlemmer, hvor er i?"-sang særdeles morsom. Intet nag der. Og hvorfor skulle der være det? Det er kun mennesker, som vil provokeres, som lader sig provokere af disse sange."
  15. "Man kan jo synge og råbe hvad man vil, så længe det bliver på det plan."

Dårlig opførsel

Så fulgte en serie spørgsmål, hvor man skulle vurdere konsekvenserne af en række handlinger, der vist godt kan kategoriseres som "dårlig opførsel":

Konsekvens af at løbe ind på banenEnig
Ingen6%
En påtale32%
Udelukkelse fra fanklubben14%
Udelukkelse fra fanklubben og kampene47%

 

Konsekvens af at kaste en creperulle efter linievogterenEnig
Ingen25%
En påtale50%
Udelukkelse fra fanklubben8%
Udelukkelse fra fanklubben og kampene17%

 

Konsekvens af at kaste øl efter modstandernes kontrollørerEnig
Ingen6%
En påtale17%
Udelukkelse fra fanklubben15%
Udelukkelse fra fanklubben og kampene62%

 

Konsekvens af at bruge kanonslagEnig
Ingen9%
En påtale26%
Udelukkelse fra fanklubben13%
Udelukkelse fra fanklubben og kampene52%

 

Til disse nært beslægtede spørgsmål var der også kommentarer. Indledningsvis skal det nævnes, at mange beklagede sig over den ufleksible måde at stemme på: Der var ikke rigtig nogen alternativer, man helt kunne stå inde for. Det er en kritik vi har taget til os, og vi vil prøve at dække mulighederne bedre i fremtidige afstemning, smatidig med, at alternativerne ikke må blive for mange.

Vores læsere syntes, at der skal skrides hårdest ind overfor kast af kanonslag og kast af øl ud over modstandernes kontrollører. At løbe ind på banen eller kaste creperuller efter linievogterne var heller ikke accepteret, men ikke lige så problematisk.

Kommentarerne til disse spørgsmål var:

  1. "Jeg mener at det i disse elektroniske tider må kunne lade sig gøre at oprette en database over bøllerne, og så lave foranstaltninger der gør, at disse typer ikke kommer ind til fodbold."
  2. "Fanklubberne bør gøre mere for at de overvejende meget unge medlemmer ikke tager ved lære af "uromagerne". Ellers går det galt om 5-10 år. Rigtig galt."
  3. "Efter den famøse kamp mellem AaB og Brøndby, hvor Brøndbyhooligans fik stoppet kampen ved at affyre romerlys skulle AaB's ledelse have forbudt Brøndbyfans at møde op på Aalborg stadion i en periode på eventuelt et år. En bortvisning af denne karakter kunne hurtigt sprede sig til andre stadions og derved lægge en dæmper på de fans som ikke kan se hvor grænsen bør gå.
  4. "Jeg synes at vi skal have videoovervågning på alle stadioner, som de har i England, det vil gøre det nemmere at identificere eventuelle ballademagere, så man derved nemmere kan holde dem væk fra kampene. Jeg synes, en dialog os fans imellem er vejen frem, for gud nåde os hvis vi skal have all seater stemning til danske fodboldkampe.
  5. "Ved gentagne tilfælde af samme "forseelse" og gentagne påtaler bør der skrides til udelukkelse af de uheldige elementer!"
  6. "Angående: kaste øl efter kontrollørerne. Så er det naturligvis kun, hvis det er øl i krus, at der ingen ting skal ske. Hvis det er med flaske - så er det naturligvis udelukkelse fra alt. PS: Visse 1. divisionsklubber sælger øl på flaske."
  7. "Supporterne burde selv kunne styre sine egne. Men der er åbenbart for stærke fraktioner (ultras og south side) blandt supporterne til at til at nogen tør skride ind ved tåbelig opførsel."
  8. "Der er himmelvid forskel på flaskekast og kast med creperuller. Derfor også stor forskel på sanktion."
  9. "Godt, hvis fanklubberne selv kan holde styr på medlemmerne, så politiet ikke behøver at blive involveret. Men vi må også være så tolerante, at acceptere lidt "vild" opførsel, eftersom det er fangrupperne, der giver liv på stadion."
  10. "Lav kameraovervågning af tribunerne og brug, ligesom i England, billederne imod de voldelige elementer."
  11. "Anden gang stadions ordensreglement overtrædes bør det være ud af fanclubben. Kun 1 advarsel."
  12. "Med hensyn til til at løbe ind på banen vil en passende sanktion nok være at smide vedkommende ud for resten af kampen, hvis det sker i pausen. Mens der spilles bør det føre til udelukkelse."
  13. "Der mangler svarmuligheder i undersøgelsen. F.eks. mener jeg ikke, at man kan smide en person ud af fanklubben eller udelukke ham/hende fra stadion, fordi at han/hun løber ind på banen én gang. Men sker det mere end én gang, så skal der selvfølgelig gribes ind. Jeg mener heller ikke at man kun skal have en påtale for at smide en øl efter linievogteren, men mener derimod at man skal smides ud af stadion OMGÅENDE! Men man skal ikke smides ud af fanklubben pga. én uheldig situation. Hvis man smides ballademagerne ud med det samme, så bliver der heller ikke så meget tumult og ballade. NETOP DEN FEJL begik Brøndbys kontrollørkorps til DHL-Cuppen ved ikke at smide de FCK-"fans" ud, der løb ind på banen."
  14. "Det med at løbe ind på banen, er et meget bredt spørgsmål og kan i nogle situationer klares med at smide vedkommende ud af stadion for den kamp. Men når det er midt under en kamp og det kommer til håndgemæng med kontrollørerne bør den strengeste falde.
  15. "I princippet har folk intet at gøre på banen; men jeg synes alligevel, at der er stor på forskel på om det sker i (spontan) glæde over et godt resultat eller det "bare" er for at slås og skabe tumult (det mener jeg det var i Brøndby-tilfældet (DHL-Cup-finalen, red.)). Drejer det sig om det sidste skal de pågældende smides på porten. Er det i glæde over resultatet kan det klares med en påtale."
  16. "Ja hvis linjevogteren døde af et stykke papir, ville vi ikke engang få lov til at købe creperuller inden en kamp for at skabe en kanon kulisse. En påtale er berettiget, da mer kan føre til mer! Med hensyn til at kaste øl er det bare vand så længe det er i et af de sædvanlige plastkrus, og hvis kontrollører ikke kan tåle vand skal de finde sig et andet job. Desuden skal man ha' en påtale, fordi at det er provokerende at kaste med øl efter et modstanderholds kontrollørkorps.
  17. "Problemet med uroligheder/løben ind på banen stoppes ikke ved at appellere til de fornuftige tilskuere, som der trods alt er flest af. De løses kun ved at behandle de ballademagere, der er, i henhold til almindelig dansk lov. Der ikke tilladt at kaste ting efter folk på gaden - og derfor selvfølgelig heller ikke på et fodboldstadion. Ligesom racistiske og andre krænkende tilråb kan straffes i særlige tilfælde (jvnf. "Det hvide snit"s racistiske tilråb i fredags (ifølge Politiken).
  18. "Jeg mener, at man fra fanklubbernes side burde tage nogle initiativer overfor uromagere, der kunne minde om dem der findes for dopingdømte i atletik og boksning. Påtaler hjælper ikke på langt sigt. Derimod vil en karantæne af kortere eller længere varighed (afhængig af forseelsen) have større effekt. Selvom det ikke altid virker sådan, så har uromagerne vel en interesse i fodbold. Hvis man fjerner muligheden for, at de kan dyrke denne interesse, så er det den bedste måde at ramme dem på, tror jeg."
  19. "Folk der løber ind på banen skulle smides ud af stadionet"
  20. "Forbyd kanonfulde tilskuere, da det i 99% af tilfældende er dem som skaber balladen"
  21. "Fodbold handler om respekt for spillet og for de andre hold. Har man ikke respekt for de andre hold og deres tilskuere, har man heller ikke respekt for sig selv."
  22. "Udelukkelse af fanklubberne kan i tilfælde være lidt overdrevet, men skal tilpasses efter situationen"
  23. "Hvis man løber ind på banen, skal man smides ud fra stadion med det samme, ingen dikke darer"
  24. "Måske skulle man overveje en straf der hed: 1. gang : Påtale, 2. gang : udelukkelse fra en kamp 3. gang : udelukkelse fra flere kampe, osv"
  25. "Det er selvfølgelig lidt svært at udtrykke sine synspunkter 100 % med kun 3-4 svarmuligheder. Men generelt synes jeg, at karantæner til "uheldige elementer" er helt på sin plads. Selvfølgelig skal der også være mulighed for at dumme sig en enkelt gang uden at det får alvorlige konsekvenser, f.eks. hvis man kastet et ølbæger eller en creperulle efter kontrollørerne. Men alt hvad der hedder vold eller slagsmål skal der skrides meget hårdt ind overfor!"

 

Afslutningsvis ham/hende, der slog hovedet på sømmet : "At kaste øl efter folk??? DET ER JO SINDSYGT SPILD!!!!!"


Fusionsnipserne.
Copyright © 1997-1998
Sidste rettelse: 20. april 1998.